Eén op de dertien jongeren in Stein heeft geen werk en gaat niet naar school

Van de 2.790 jongeren in Stein in de leeftijd van 15 tot 27 jaar gaan er afgerond 220 niet naar school en hebben geen werk. Deze groep jongeren is tussen 2022 en 2023 gedaald, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.In Stein zaten relatief meer mannen een tijdje zonder werk en studie. In totaal gaat het om zo’n 8 procent van de mannen tussen de 15 en 27 jaar die ten tijde van het onderzoek zonder werk zat en niet naar school ging.

Uitgesplitst naar leeftijdscategorie is verhoudingsgewijs de grootste groep tussen de 23 en 27 jaar oud. Van de 880 jongeren in Stein in die leeftijdsgroep gaan er negentig niet naar school en hebben geen werk.De groep jongeren die niet naar school gaan en niet werken is zeer divers. Zo vallen hier ook jongeren onder die na een studie nog geen werk hebben, of leeftijdsgenoten die door een chronische ziekte niet naar school kunnen of kunnen werken. Ook gaat het om jongeren die mogelijk net klaar of gestopt waren met de ene opleiding, maar nog niet begonnen waren aan de andere.

Vergeleken met de vijftien gemeenten die het meest op Stein lijken, lag het percentage jongeren in de leeftijdsgroep 23 tot 27 jaar dat op papier thuis zit hier iets lager. Van de negentig jongeren in de gemeente die bij deze groep horen staan er veertig geregistreerd als werkzoekend en ontvangen er vijftig een uitkering voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, ziekte, werkloosheid of bijstand. Tussen deze groepen is uiteraard sprake van een overlap.

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft bepaald welke vijftien gemeenten het meest op Stein lijken. Dat zijn, in volgorde van vergelijkbaarheid, Echt-Susteren, Beesel, Baarle-Nassau, Berg en Dal, Westerveld, Hulst, Sluis, Valkenswaard, Simpelveld, Noord-Beveland, Texel, Borger-Odoorn, Schouwen-Duiveland, Brummen, en Gennep. Op basis van cijfers van het CBS zijn die gemeenten met Stein vergeleken.