Wie overweegt om een elektrische auto te kopen, is met een laadpaal aan huis voordeliger uit. Waar moet je bij aanschaf opletten? Sven Schutte (ANWB) en Sander Toering (Duurzaam Bouwloket) geven advies.Heb je een eigen oprit of parkeerplek op eigen grond? Dan is een laadpaal aan huis vrijwel altijd voordeliger dan openbaar laden. „Thuis betaal je zo’n 25 tot 30 cent per kWh, terwijl dat met publiek laden al snel kan oplopen tot 60 of 70 cent”, zegt Toering. „Na zo’n honderd laadbeurten heb je een investering van zo’n 2000 euro meestal al terugverdiend.” Ook Schutte ziet thuisladen als een logische keuze: „Als je volledig elektrisch rijdt, is een laadpunt aan huis goedkoper én comfortabeler. Je hoeft ’s avonds niet meer te zoeken naar een vrije laadplek in de buurt.”

Check voor je aan de slag gaat, wat voor stroomaansluiting je hebt. Dit staat op de elektriciteitsmeter. Staat daar 220/230V, dan heb je een 1 faseaansluiting. Een 3 faseaansluiting is te herkennen aan 3 x 220/230 of 380/400V. Via mijnaansluiting.nl kun je eveneens checken wat voor aansluiting je hebt.
Met een 1 faseaansluiting kun je maximaal met 3,7 kilowatt per uur laden. „Bij een volle accu van 70 kWh ben je dan bijna twintig uur onderweg”, zegt Toering. „We adviseren meestal om direct een 3 faseaansluiting aan te vragen bij de netbeheerder. Dan kun je tot 11 kilowatt laden en is je auto bijvoorbeeld ’s nachts weer vol. Sommige laadpalen kunnen 22 kilowatt laden, maar daarvoor heb je een nóg zwaardere aansluiting nodig. Daarbij komen extra kosten van de netbeheerder kijken, wat het financieel minder aantrekkelijk maakt.”
Een verzwaring van 1 x 35A naar 3 x 25A kost rond de 250 tot 350 euro en kan afhankelijk van de netbeheerder enkele weken duren.De plek van het laadpunt bepaalt mede de installatiekosten. „Hangt die direct aan de buitenmuur bij de meterkast, dan kost de installatie vaak rond de 500 euro”, zegt Schutte. „Maar moet de kabel via de kruipruimte of tuin naar voren, dan kan het bedrag oplopen.” De paal zelf kost tussen de 500 en 1000 euro. Reken voor totaalinstallatie dus op een bedrag tussen de 1500 en 2500 euro, zeggen beide experts. Schutte: „Het lijkt een simpel kastje aan de muur, maar het is vaak een kleine verbouwing.” Toering: „Kies daarom altijd een gecertificeerde installateur met NEN 1010-keurmerk. Laadpalen gebruiken veel stroom. Een slechte installatie kan gevaarlijke situaties veroorzaken.